Novosti

Dan studenata

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Centar za kulturu Prijestonice Cetinje juče su organizovali cjelodnevni program povodom Dana studenata.


Program je počeo na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, đe smo ugostili maturante Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića i Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara. Bila je ovo izuzetna prilika da se maturanti upoznaju s radom Fakulteta kroz neposredni razgovor s profesorima i studentima.

Nakon boravka na Fakultetu organizovan je obilazak Cetinja, koji je obuhvatao rutu od Fakulteta do Vlaške crkve i Francuskoga poslanstva, Muzeja novca pa kroz Ulicu Žarka Marinovića do Ljetnje pozornice. Obilazak se završio pośetom Centru za kulturu Prijestonice.

Nakon prijatne šetnje Cetinjem maturanti, studenti i ostali zainteresovani gosti uživali su u svirci benda “Kukavice”, koji je održan na platou ispred FCJK.


Podśećamo, Dan studenata spomen je na Žarka Marinovića, crnogorskog studenta koji je poginuo suprotstavljajući se naraslim fašističkim tendencijama. Ubijen je 4. aprila 1936. godine, drugoga dana velikog studentskog štrajka spašavajući druga od napada nožem studenta desničara. U znak śećanja na njegovu tragičnu smrt od 4. aprila 1955. godine taj dan obilježava se kao Dan studenata. Tim povodom predstavnica studenata FCJK Sofija Lopičić, direktorica Centra za kulturu Prijestonice Cetinje Jelena Milošević i prodekan za međunarodnu saradnju i nauku na FCJK Milan Marković juče su položili vijenac na spomen obilježje Žarka Marinovića, odajući počast njegovom liku i djelu.

Skip to content